Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Borderline Autism: Στα όρια του Αυτιστικού Φάσματος

Όταν ακούμε τη λέξη αυτισμός μας έρχεται στο μυαλό η εικόνα ενός παιδιού στη σοβαρότερη μορφή του που αδυνατεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον και έχει σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα. Υπάρχουν ωστόσο διάφορες μορφές του αυτισμού οι οποίες ανήκουν όλες στη κατηγορία των Αυτιστικών Διαταραχών με σοβαρότερη μορφή τον Τυπικό Αυτισμό, ακολουθεί το Σύνδρομο Asperger και τέλος είναι οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές.
Καθώς σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα του Αυτισμού θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε οτι σήμερα, 1 στα 88 παιδιά εμφανίζει  διαταραχή του αυτιστικού φάσματος.


Borderline Autism (η επί λέξει μετάφραση είναι Οριακός Αυτισμός ) χωρίς να ξέρω την ακριβή του μετάφραση στην ελληνική ιατρική ορολογία (ανήκει στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές) είναι μια σύνθετη αναπτυξιακή διαταραχή, που είναι δύσκολο να διαγνωσθεί με ακρίβεια. Ενα παιδί, για να διαγνωσθεί με αυτή τη διαταραχή  πρέπει να εμφανίζει αρκετά από τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με τον αυτισμό, χωρίς ωστόσο  να παρουσιάζονται σε τόσο σοβαρό βαθμό όσο στον Τυπικό Αυτισμό. Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για την βελτίωση της κοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού. 

Τα πιο συνήθη συμπτώματα του Οριακού Αυτισμού(Borderline Autism.)


Κοινωνική Συμπεριφορά

Τα παιδιά με την εν λόγω διαταραχή εμφανίζουν συχνά την επιθυμία να συμμετάσχουν στην επικοινωνία αλλά δεν έχουν αυτή την ικανότητα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα  αυτιστικά παιδιά εμφανίζονται εντελώς αδιάφοροι ή αγνοούν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις , τα παιδιά με borderline autism ενδιαφέρονται για τους μηχανισμούς της κοινωνικοποίησης αλλά έχουν πρόβλημα να χειριστούν τις δυσκολίες του. Συχνά εμφανίζονται ντροπαλοί και κοινωνικά αδέξιοι και έχουν δυσκολία στην διατήρηση οπτικής επαφής και στη εκδήλωση τρυφερότητας.

Γλωσσική Ανάπτυξη

Τα παιδιά με Οριακό Αυτισμό γενικά εμφανίζουν ελλειπή γλωσσική ανάπτυξη, ωστόσο όχι στο σημείο που χαρακτηρίζει τα παιδιά που ανήκουν στο σοβαρό άκρο του φάσματος του αυτισμού. Συχνά εμφανίζουν κάποια ικανότητα στη γλώσσα και είναι ικανά να επικοινωνήσουν εκτενώς για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν. Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να έχουν δυσκολία με τη γλώσσα και μπορούν είτε να κυριαρχήσουν σε μια συνομιλία είτε να απέχουν από αυτή εντελώς.


Φυσική Συμπεριφορά

Τα παιδιά του οριακού αυτισμού , όπως  και εκείνα που ανήκουν στο σοβαρό άκρο του φάσματος του αυτισμού, συχνά επιδεικνύουν  άκαμπτη και επαναλαμβανόμενη φυσική συμπεριφορά. Συχνά παθιάζονται με τα σχέδια του δαπέδου , σωλήνες,  πόμολα ή άλλους τύπους των μηχανικών κατασκευών. Είναι επίσης επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες φυσικές χειρονομίες, όπως κινήσεις των χεριών. Ενώ αυτές οι τελετουργίες είναι λιγότερο έντονες από αυτές που παρουσιάζουν τα αυτιστικά παιδιά στο σοβαρό άκρο του φάσματος, τα οριακά αυτιστικά παιδιά συχνά εμφανίζουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά.

Απέχθεια προς τις αλλαγές

Η έντονη απέχθεια για κάθε είδους μετάβαση ή αλλαγή είναι ένα άλλο σύμπτωμα που εμφανίζεται στα αυτιστικά και οριακά αυτιστικά παιδιά.  Ένα παιδί με αυτή τη διαταραχή μπορεί να βρίσκει δύσκολο να μετακινηθεί από μία οργανωμένη δραστηριότητα σε μια άλλη στη τάξη ή στο παιδικό σταθμό , για παράδειγμα ή μπορεί να αντιτίθεται σε μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα και τη ρουτίνα που έχει μάθει. Επιδεικνύουν επίσης έντονη ενόχληση όταν διακόπτεται η συγκέντρωσή τους.

Η αντιμετώπιση ενός παιδιού με Οριακό Αυτισμό είναι μια τεράστια πρόκληση, ανεξάρτητα από το σημείο του Φάσματος του Αυτισμού στο οποίο τοποθετείται. Ενώ τα συμπτώματα που αναλύονται εδώ είναι λιγότερο σοβαρά στα Οριακά Αυτιστικά παιδιά, εξακολουθούν να ασκούν σημαντική πίεση σε κάθε οικογένεια. Ευτυχώς, αναγνωρίζοντας αυτά τα συμπτώματα νωρίς, είστε σε θέση να ξεκινήσετε την αντιμετώπισή τους.


Τα παραπάνω αποτελούν μετάφραση του άρθρου Borderline Autism Symptoms που μπορείτε να βρείτε εδώ στα αγγλικά.
Προσπάθησα να μεταφράσω το άρθρο με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, για ακριβείς ιατρικές ορολογίες στα ελληνικά θα πρέπει να ανατρέξετε σε κάποιον που ειδικεύεται με το αντικείμενο.

6 σχόλια:

  1. πολύ ενημερωτική ανάρτηση..
    εγώ στέκομαι στο γεγονός το πως αντιμετωπίζονται τα αυτιστικά παιδιά αλλά και όσα παιδιά έχουν κάποια "ιδιαιτερότητα".
    Η βαφτιστηρα μου είναι κωφή και έχουμε δεχτεί τρομερό κοινωνικό ρατσισμό. Μέχρι που μας κάνανε παρατήρηση επειδή μαθαίνουμε νοηματική! Υιοθετούν την απαρχαίομενη άποψη ότι επιμένουμε να της μιλάμε κανονικά κάποια στιγμή θα μάθει κι αυτή, ενώ με το να μιλάμε στην Νοηματική [που είναι η μητρική της γλώσσα] την εξωθούμε (!!!!!!) στο να συνεχίσει το κακό συνήθειο να μην μιλάει!!!
    Τα σχόλια δικά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτη την άποψη τη θεωρώ γελοία αν μη τι άλλο! Οταν της μιλάτε στη νοηματική προφέρετε τις λέξεις; Δεν έχω γνωση του αντικειμένου αλλά σκέφτομαι οτι ίσως έτσι θα μπορέσει να συνδυάζει τη δική της γλώσσα με το να διαβάζει τα χείλη για όσους... αγράμματους δεν ξέρουν να της μιλήσουν αλλιώς!
      Γνώρισα μια μαμά με ενα παιδάκι με οριακό αυτισμό. Το παιδάκι είναι πλήρως λειτουργικό και αξιαγάπητο. Η μητέρα του μου είπε οτι μετάνιωσε που ενημέρωσε τον περίγυρο για τη διάγνωση του παιδιού. Είναι στιγματισμός. Η στάση τους απέναντυ στο παιδί ήταν πολύ περίεργη μετά μετά από αυτό μου είπε. Το απέφευγαν , δεν ήξεραν πως να συμπεριφερθούν, η μητέρα ήταν πολύ απογοητευμένη...

      Διαγραφή
  2. Δεσποινάκι μου, έχω γράψει και αλλού πως είχα δουλέψει κάποτε κοντά σε ένα αυτιστικό παιδάκι (ως μπέιμπι σίτερ) και είχε καταπληκτικούς τρόπους όπως και η μαμά του άλλωστε. Αλλά η κοινωνία είναι γενικώς ρατσιστική με τα πάντα. Μετουσιώνει τα κόμπλεξ της σε ρατσισμό και τέλος. Πολλά φιλιά. Υ.Γ Οι "αυτιστικοί κάτοικοι" είναι το χειρότερο όλων! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου, πόσο θα ήθελα να είχα το χρόνο να σας γνωρίσω όλους από την αρχή... Δεν το ήξερα αυτό, για το παιδάκι. Είναι πολύ θλιβερό όμως οτι τα κομπλεξ τα εξωτερικεύουν σε ρατσισμό. Άλλη μια "αναπηρία" της κοινωνίας!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι...
    Το άκουσα σήμερα και πραγματικά εντυπωσιάστηκα με αυτή την κίνηση.. Μπράβο τους!!

    "Το καφέ των εκλεκτών ψυχών"? είναι το πιο πρωτοποριακό καφέ της Ελλάδας, το “Μύρτιλλο Καφέ" στο Νέο Ηράκλειο, μία επιχείρηση που απασχολεί άτομα με αναπηρία ή με ήπιες μαθησιακές δυσκολίες, τα οποία αφού πρώτα εκπαιδευτούν αναλαμβάνουν κανονική εργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απο εσένα μαθαίνω για αυτό... Σε ευχαριστώ Αντζυ μου...

      Διαγραφή

Οι απόψεις όλων σεβαστές αρκεί να μην εκφράζονται με προσβλητικό τρόπο.