Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Η άλλη όψη της ζωής



-Μου φέρνεις σε παρακαλώ ένα ποτήρι νερό; 
-Έφτασε!
-Μα τι μου έφερες; Αυτό είναι μισοάδειο!
-Κάνεις λάθος αγάπη μου, μισογεμάτο είναι!
-Το ίδιο πράγμα λέμε!

-Μπορεί να λέμε το ίδιο πράγμα, αλλά αυτό που λέει ο καθένας μας δεν έχει την ίδια βαρύτητα! Όταν ακούς τη λέξη «μισοάδειο» αισθάνεσαι μια θλίψη, μια απογοήτευση σαν κάποιος να σου έχει στερήσει εκείνο το υπόλοιπο του ποτηριού που σου λείπει Διαφορετική όμως αίσθηση έχει μέσα σου η λέξη «μισογεμάτο». Σου προκαλεί το συναίσθημα της πλήρωσης και της αισιόδοξης σκέψης οτι έπεται συνέχεια, και αυτή η συνέχεια θα είναι ένα γεμάτο ποτήρι!

-Ανοησίες! Όποια λέξη και αν χρησιμοποιήσεις η ουσία είναι μια, και ένα το ποτήρι που έχεις στα χέρια σου !

-Συμφωνώ! Ενας είναι και ο κόσμος στον οποίο ζούμε, μία μπορεί να είναι και η δουλειά που μοιραζόμαστε με τους συναδέλφους μας αλλά διαφορετική η ζωή που ζει ο καθένας μας και διαφορετικό το βάρος που σηκώνει μέσα σε αυτό τον κοινό μας κόσμο και τις κοινές μας προκλήσεις. Ξέρεις ποιο είναι το σημαντικό σημείο κλειδί που αλλάζει τα πάντα ; Ο τρόπος που τα βλέπουμε! Αυτός ο τρόπος είναι που θα κρίνει και το βάρος που πρέπει να σηκώνει o καθένας. Η αισιοδοξία είναι να αγαπάς να περιμένεις το καλύτερο. Το καλύτερο από τους ανθρώπους , τις συνθήκες, τη ζωή!

-Ξέρω οτι σου αρέσει να φιλοσοφείς, αλλά ξέρεις κάτι; Όταν καταλήγει κάποιος άνεργος, όσο και να περιμένει πάντα το καλύτερο, προφανώς δε του ήρθε! Ποιός ο λόγος λοιπόν να είναι αισιόδοξος; Τη μοίρα του θα κλαίει!

-Ναι φυσικά και μπορεί να μεμψιμοιρεί και να απομονωθεί από τον κόσμο και να αισθάνεται το βάρος της ανεργίας βαρύ στους ώμους του και στη καρδιά του! Αλλά ξέρεις τι άλλο θα μπορούσε να κάνει; Θα μπορούσε να σκεφτεί οτι αυτή είναι η αφορμή να ξεκουραστεί επιτέλους λίγο, να βρει την ευκαιρία να συναντήσει εκείνους τους φίλους που η έλλειψη χρόνου τους έκανε να χαθούν, να ανασυνταχθεί και να δεί μέσα από αυτό το γεγονός την ευκαιρία να βρει μια δουλειά πολύ πιο ενδιαφέρουσα και πετυχημένη! Η ανεργία είναι ένα γεγονός που δε χάνεται με αυτές τις σκέψεις , απλά γίνεται ελαφριά σαν πούπουλο , τη στιγμή που κλαίγοντας τη μοίρα του το βάρος της ήταν αβάσταχτο και ζημιογόνα για ψυχή και σώμα! Γιατί μη ξεχνάς οτι το άγχος σκοτώνει, και η πηγή του άγχους είναι οι σκέψεις μας και προς τα που εμείς οι ίδιοι τις καθοδηγούμε!

-Ποιο το νόημα να σκέφτεσαι αισιόδοξα όταν ξέρεις τι σε περιμένει; Ξέρεις τι στενοχώρια θα περάσεις;

-Ποιο το νόημα —θα σου έλεγα εγώ- να στεναχωριέσαι εκ των προτέρων για μια πηγή στενοχώριας που ξέρεις οτι θα ακολουθήσει; Μήπως θα τη μειώσει η τωρινή σου θλίψη την επερχόμενη στενοχώρια ; Ισα ισα που προσθέτεις σε αυτή! Υπάρχει νόημα στη σκέψη οτι επειδή όλοι κάποτε θα πεθάνουμε , δεν αξίζει τώρα να ζήσουμε τη ζωή μας με χαρά; Επειδή ξέρουμε οτι τα υπέροχα λουλούδια της άνοιξης θα μαραθούν πολύ σύντομα, δε θα πρέπει τώρα να απολαμβάνουμε την ομορφιά τους για όσο διαρκέσει; Δε θα πρέπει όταν έρθει το τέλος να αξίζει η διαδρομή που έχουμε διανύσει; Δε θα πρέπει αυτά τα λουλούδια να μαραίνονται με την ικανοποίηση οτι θαυμάστηκαν και αγαπήθηκαν απο πολλούς; Πρέπει να ζούμε τη ζωή μας με αγάπη, και να αγαπάμε να περιμένουμε το καλύτερο! Όταν από κάποιον περιμένεις το καλύτερο, όταν του λες οτι ξέρεις οτι μπορεί να τα καταφέρει, θα κάνει το παν για να μη σε απογοητεύσει! Όπως λέει και ο Κοέλιο, όταν θέλεις κάτι πολύ όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις! Και για να θέλεις κάτι πολύ, πρέπει να το αγαπάς! Και όταν αγαπάς κάτι, βλέπεις το καλύτερο σε αυτό και βγάζεις το καλύτερο από αυτό!

-Αντε πάλι με τα μεγάλα λόγια! Δε μπορείς να αγαπάς ένα στριμμένο αφεντικό! Δεν υπάρχει περίπτωση! Κι ούτε μπορείς να βγάλεις το καλύτερο από αυτόν!

-Μπορείς όμως να σκεφτείς οτι αυτό το στριμμένο αφεντικό σε έχει ωφελήσει δοκιμάζοντας τα όριά σου, κάνοντάς σε πολύ πιο υπομονετικό άνθρωπο, δίνοντάς σου πολύ περισσότερη δύναμη ώστε να αντιμετωπίζεις τα σκαμπανεβάσματα της καθημερινότητάς σου και να γίνεις καλύτερος στη δουλειά σου. Μπορεί αυτός να ήταν ο λόγος που βρίσκεται στη ζωή σου! Και εκείνος ο συνάδελφος που συνέχεια κάνει πλάκες που σε ενοχλούν μπορεί να είναι η αφορμή να μάθεις να αντιμετωπίζεις με χιούμορ τις κάθε καλοπροαίρετες ή κακοπροαίρετες παρατηρήσεις.

Το παν είναι να σκέφτεσαι θετικά. Όταν ξεκινάς με την πεποίθηση οτι τίποτα δε μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση, τότε είναι πολύ δύσκολο κάτι ή κάποιος να καταφέρει να το κάνει. Δώσε στα πάντα στη ζωή τους τη θετική τους διάσταση. Ο αέρας που σε ενοχλεί γιατί σου ανακατεύει τα μαλλιά και σε τυφλώνει, είναι ο ίδιος αέρας που αν κλείσεις τα μάτια σου και αναπνεύσεις βαθιά θα σε αναζωογονήσει και θα γεμίσει οξυγόνο τα πνευμόνια σου. Καθώς θα περπατάς και σου φυσά στο πρόσωπο, αισθάνεσαι λίγο να πετάς στη συντροφιά του. Πλέον ξεχνάς τι σε ενοχλούσε παλιά σε αυτόν. Στη περίπτωση αυτή, θα δεις οτι οι θετικές σκέψεις και στιγμές θα αρχίσουν να συσσωρεύονται και ο χρόνος θα κυλά πιο ευχάριστα, η δουλειά θα γίνεται με λιγότερο κόπο και θα δεις τη ζωή να μην είναι ένα βάρος που θα σέρνεις με δυσκολία πίσω σου.

Προσπάθησε το και θα δεις οτι σε κάθε χαρούμενη σκέψη σου, θα νιώθεις το μισογεμάτο ποτήρι της ζωής σου να γεμίζει σιγά σιγά και τον αέρα κάτω από τα φτερά της αισιοδοξίας σου να σε πηγαίνει ψηλά!


Το κείμενο αυτό το είχα γράψει πριν αρκετό καιρό. Ξέρω ότι τώρα είναι η δυσκολότερη εποχή για να είναι κάποιος θετικός. Αλλά είναι και η εποχή που το έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Έστω και αν δε μπορούμε να δούμε φίλους και αγαπημένους. Έστω και αν είναι δύσκολο να βρεθεί μια δουλειά. Υπάρχουνε όμως ακόμη σημαντικά πράγματα που θέλουμε να κρατήσουμε όρθια. Εύχομαι να είστε δυνατοί και να παλεύετε για αυτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις όλων σεβαστές αρκεί να μην εκφράζονται με προσβλητικό τρόπο.