Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ο πόλεμος της φακής και του αρακά.

photo via
Σήμερα άνοιξα τη ντουλάπα αποφασίζοντας τι θα μαγειρέψω. Δύσκολη απόφαση. Αλλά έπερεπε να την πάρω. Και δυστυχώς είχα την φαεινή ιδέα να το ανακοινώσω κιόλας .

-Μαντέψτε τι θα φάμε σήμερα! λέω περιχαρής και κουνάω τη σακούλα μπροστά τους κάνοντας χορευτικές κινήσεις. (Αν δεν είσαι έτοιμη να κάνεις το καραγκιόζη για να σε συμπαθήσει το στομάχι του παιδιού σου τότε... καλή τύχη!)


Δεν έλαβα την αντίδραση που θα ήθελα βέβαια. Ο μικρός μισεί τις φακές. Όχι απλά δε του αρέσουν. Τ ι ς  μ ι σ ε ί. Αλήθεια. Άρχισε να διαμαρτύρεται, έντονα μάλιστα. Ο μεγάλος είναι διπλωμάτης. Ούτε αυτού του αρέσουν πολύ οι φακές.  

-Οχι σήμερα μαμά... Γιατί δε κάνεις κάτι άλλο; Ό τι θες! Φασόλια, φασολάκια , αρακά! 
Εχε χάρη που δεν έχω φασολάκια! (Τα οποία δεν υπάρχει περίπτωση να έτρωγε!)
Αλλά αρακά; Thank you Lord!

-Ωραία, αρακά λοιπόν! 
Τρόμος τον έπιασε. Σας είπα ότι ο Θάνος σιχαίνεται τον αρακά; Αλλά του αρέσει να μπλοφάρει γιατί είναι και πολύ καλός ο άτιμος σε αυτό!  Ε, την πάτησε! Γιατί εμένα μου αρέσει ο αρακάς και πετάω την σκούφια μου για να τον μαγειρέψω παρόλο που δε το κάνω συχνά. Κρύος ιδρώτας τον έπιασε και όταν ο μικρός άρχισε να υποστηρίζει αυτή την εκδοχή τότε σοβάρεψαν τα πράγματα.  

-Εσύ το πρότεινες αγάπη μου, οπότε πρέπει να είσαι έτοιμος να τον φάς!

Άρχισε να με παρακαλά να κάνω φακές και από την άλλη να έχω τις φωνές του άλλου να κάνω αρακά! Ήμασταν στα πρόθυρα σοβαρής εμφύλιας σύρραξης. Πως βγαίνεις από αυτή τη κατάσταση;

Έπρεπε όμως να το περιμένω! Ο αρακάς είναι το πιο απεχθές φαγητό για τον Θάνο. Και η μεγαλύτερη του κόλαση είναι να έχουμε φαγητό ανάμικτο με τον αρακά γιατί δε μπορεί να τα ξεχωρίσει. Ακόμη θυμάμαι σαν να ήταν εχθές που αποφάσισα να το παίξω προοδευτική μητέρα και να τον αφήσω να μη το φάει, έως ότου πεινάσει. Ε λοιπόν, έμεινε με ένα απλό πρωινό , χωρίς κολατσιό μια και δε το είχε φάει στο σχολείο και άντεξε ... πολύ. Ήμουν συνέχεια από πίσω του για να μη πάει και τσιμπήσει τίποτα πάνω κάτω στους παππούδες και το χαλάσει. Αυτός άντεξε, εγώ όμως όχι. Στις 5 το απόγευμα , και με την ανησυχία μήπως μου πάθει τίποτα από την αφαγία, τον πήρα στη κουζίνα και τον έβαλα με παρακάλια να το φάει. Η πείνα έκανε τη δουλειά της αλλά όχι στην εντέλεια. Συνέχιζε να ξεχωρίζει τις πατάτες από τον αρακά και έκλεινε τα μάτια του για να φάει τις κουταλιές με τον αρακά! Γιατί αηδιάζει λέει...

Εν τω μεταξύ η διαμάχη για φακές ή αρακά καλά κρατεί. Και εγώ στη μέση να αντιμετωπίζω την αγωνία και των δυο και να μη ξέρω ποια να  απαλύνω. Στο τέλος  είπα να διαλέξω κάτι με το οποίο να είναι εντάξει και οι δυο. 

-Φασόλια θα κάνω σήμερα!  (Ευτυχώς που έχω τη χύτρα)
-Ναι! αναφώνησαν και οι δυο με ανακούφιση.
-Αύριο όμως θα κάνω αρακά!
-Αλλά εγώ δε θα φάω ! μου ανακοίνωσε. 

Ετοιμάσου για νέο γύρο αγωνίας! 

Εσάς ποιος είναι ο πόλεμος στη κουζίνα σας;


17 σχόλια:

  1. Τα δικά μου μέχρι πρότινος τα έτρωγαν ολα! ολα ομως! ξαφνικά έχουν αρχισει και τρώνε μόνο μακαρονια και πατατες, και τα δυο! το κρεας το κανουν στην ακρη, και αν δεν υπαρχει μακαρονι ή πατατα δεν τρωνε! εχω φρικαρει η μανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη τη πατάτα μονο τηγανητή η πουρέ! Αλλά τη βάζω στη σούπα πολτοποιημένη και γενικά ότι λαχανικά οπως κρεμμύδια, καρότα κολοκυθάκια μόνο κρυμμένα επιμελώς σε μια σουπα μπορω να τους τα δώσω! Και το κρέας το απορρίπτουν αρκετά συχνά, εκτός και αν είναι κοκκινο και τραγανό! Τι να πεις τώρα!

      Διαγραφή
  2. Δεσποινάκι, κι εμένα ακόμα τα τρώει όλα, οπότε υποθέτω θα μου έρθουν κι εμένα σιγά σιγά τέτοιες αντιδράσεις!
    Εμάς ο πόλεμος μας είναι πάντα ανάποδος! Είναι ικανή να φάει ένα σκασμό φακές ή τραχανά, μέχρι που μου έχει κάνει εμετό! Οπότε πάντα τσακωνόμαστε για το ότι δεν μπορεί να φάει οοοοοοοσο θέλει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καθένας με τον πόνο του κορίτσι μου! Καταλαβαίνω οτι και αυτό που ζειτε εσείς δεν είναι το καλύτερο!

      Διαγραφή
  3. xaxaxaxa εμεις ευτυχως τα τρωμε ολα...εκτος απο μπαμιες, αυτος ειναι ο δικος μου πολεμος! δοκιμασες φακορυζο μηπως και το δοκιμασουν καλυτερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το εχω δοκιμάσει με ρύζι, με έβαλες σε σκέψεις τώρα!
      Αν ήταν μόνο οι μπάμιες το θέμα θα ήμουν πανευτυχής!

      Διαγραφή
  4. Χαχαχα!! Ωραίο κείμενο!! Κι εμείς τα ίδια. Ξεκαθάρισμα! Είναι τριών η κόρη μου και λέει "μαγείρεψε ό,τι θέλεις, μανούλα, αλλά αν δε μου αρέσει εγώ δε θα φάω!!!" Ο μικρός κοντεύει 2 και τρώει ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!! Ευτυχώς!!

    Μόνο σε πίτες πχ. τρώμε τα λαχανικά... αλλιώς με ΤΙΠΟΤΑ! Και στα φρούτα περίπου το ίδιο! Και ο άντρας μου το ίδιο στυλ! Τι να μαγειρέψω η μάνα???

    Πολλά φιλιά!


    Βάσω, η μαμά πρωτάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω σε νιώθω! Τα λαχανικά τα κρύβω σε σούπες και τα φρούτα σε κεικ και ενίοτε χυμους! Ο μεγάλος είναι μεγάλος αντιρρησίας όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά! Λίγο αγγούρι και πολύ του είναι!

      Διαγραφή
  5. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι που να μην τρώνε. Κι είμαι χαρούμενη μ'αυτό κι ελπίζω να συνεχιστεί ως έχει.
    Φιλιάαα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τυχερούλα! Ελπίζω κι εγώ να συνεχισουν τα δικά σου! Μάλλον είσαι καλή μαγείρισσα.. Βρε λες να μη τους αρέσει η μαγειρική μου;

      Διαγραφή
  6. χαχα! Προσωπικά αγαπώ τον αρακά!
    Είναι το πρώτο φαγητό που έμαθα να μαγειρεύω! Τόσο πολύ τον λατρεύω!
    Η ανάρτηση πάντως... απολαυστικότατη! χαχα!
    Φιλί γλυκό, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις κι εσύ τα φιλιά μου, μια και μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τον αρακά!

      Διαγραφή
  7. Χαχα! Νομίζω ότι τη σκηνή που περιγραφείς την έχουμε ζήσει πολλές μανουλες! Φιλιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και δε πρόκειται να σταματήσουμε δυστυχώς!
      Ευχαριστώ που πέρασες!

      Διαγραφή
  8. Εγώ έλυσα το πρόβλημα με τα ζυμαρικά από αλεύρι οσπρίων. Τους λες ότι σήμερα θα μαγειρέψεις μακαρόνια και όλα καλά!
    Τα σερβίρω και σε ένα όμορφο χρωματιστό πιάτο μπαμπού και είναι όλοι χαρούμενοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι απόψεις όλων σεβαστές αρκεί να μην εκφράζονται με προσβλητικό τρόπο.