Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η εποχή της τρομολαγνείας.

Είμαι γονιός.

Καθημερινά ξυπνάω και κοιμάμαι με μοναδική μου έννοια τα παιδιά μου. 
Πως θα τα φροντίζω. Πως θα τους παρέχω το καλύτερο για την υγεία και τη φυσική τους κατάσταση. Πως θα τους δώσω ότι χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά ψυχικά και σωματικά.

Ξέρω οτι το γάλα είναι βασικό είδος διατροφής για την ανάπτυξή τους. Ξέρω οτι το γάλα θα μεγαλώσει τα παιδιά μου. Το ξέρω γιατί μου το λένε όλοι χρόνια τώρα, απ' όταν ήμουν εγώ η ίδια παιδί. Το ξέρω γιατί  μου το λεει ο παιδίατρος!


 photo credit



Ξέρω οτι τα παιδιά πρέπει να κάνουν τα καθιερωμένα τους εμβόλια. Αυτά που είναι σημειωμένα στο βιβλιάριο υγείας του και σου ζητούν να έχουν γίνει για την εγγραφή τους στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο. Ξέρω οτι χάρη σε αυτά τα εμβόλια έχουν εξαφανισθεί ένα σωρό θανατηφόρες ασθένειες. Οχι, δεν είμαι υστερική με τα εμβόλια ώστε να τους κάνω κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης. Για την ακρίβεια δε τους το έχω κάνει ούτε μια φορά. Ξέρω όμως, ότι πρέπει να κάνω αυτά που αναφέρει το βιβλιάριο. Το ξέρω γιατί μου το λεει και ο παιδίατρος!

Ζούμε σε μια εποχή που η ανασφάλεια για αυτά που τρώμε, αυτά που ζούμε αυτά που κάνουμε για μια καλύτερη ζωή αμφισβητούνται. Ολα μπαίνουν σε ενα πρίσμα παραμόρφωσης το οποίο καταρρίπτει όλα όσα μέχρι σήμερα θεωρούσαμε σωστά και πρέποντα για την καλύτερη ζωή (μας και πρωτίστως) των παιδιών μας.
Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνταρακτικά νέα για το γάλα. Ενα απίστευτο κατεβατό το οποίο μέχρι να φτάσω στο τέλος του με είχε πιάσει πονοκέφαλος και στομαχόπονος και ενα συναίσθημα που σε εμποδίζει να αναπνεύσεις σωστά και να σκεφτείς καθαρά.
Πανικός.
Αυτό ήταν που με κυρίευσε. 



Τι δίνω στα παιδιά μου; Ενα κατεβατό από ασθένειες λένε προκαλεί το αγελαδινό γάλα. Ασθένειες που δε θέλεις ούτε να φανταστείς οτι θα πλησιάσουν εστω και νοερά το σπλάχνο σου. Πασχίζεις μετά να σκεφτείς τι να κάνεις για να απομακρύνεις αυτή την απειλή από το λατρεμένο πλάσμα.
Σπιτικό γάλα από ξηρούς καρπούς; Τρέχα να βρεις βιολογικούς ξηρούς καρπούς!
Πού και πως και είναι αλήθεια αυτό το σωστό;

Αλλο ενα καταιγιστικό άρθρο εναντίον των εμβολίων. 
Είχα ακούσει για τις αντικρουόμενες αυτές απόψεις κατά των εμβολίων, ήξερα οτι στην Αμερική δεν είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός και μάλιστα είναι πολύ έντονη η πεποίθηση οτι τα εμβόλια οφείλονται για τον αυτισμό. 
Και εμείς; Που είμαστε σωστοί γονείς και από τα γεννοφάσκια τους ακολουθούσαμε επιμελώς το πρόγραμμα εμβολιασμών μη τυχόν και καθυστερήσουμε κάποιο και αρρωστήσει το αστέρι μας;
Για να τα προστατέψουμε από τους εχθρούς της νύχτας, εμείς οι γονείς - προστάτες στους εφιάλτες τους; 
Αλλος πανικός στα σπλάχνα μου, άλλη μια φορά να αναρωτιέμαι.
Και τώρα τι κάνουμε;




Ζούμε στην εποχή της τρομολαγνείας. Λατρεύουμε να σπείρουμε το τρόμο στους ανθρώπους και δεν υπάρχει καλύτερο θύμα από ενα γονιό.
Που θα έδινε και την ίδια του τη ζωή για να προστατέψει το παιδί του.
Αυτή η υπερέκθεση σε πληροφορίες έχει τόσα αρνητικά όσο και θετικά. 
Δεν υπάρχει γαλήνη, ούτε ηρεμία.
Πάντα θα υπάρχει ενας εχθρός εν όψει. Πάντα θα υπάρχουν οι υπέρ και οι κατά.
Πάντα θα εμφανίζοντα δράκοι που θα απειλούν τη ζωή τη δική σου και του παιδιού σου. Και εγώ, εσύ, 
ο γονιός
παραπαίεις ανάμεσά τους δίχως να ξέρεις προς τα που να σκύψεις για να φας τα χτυπήματα που προορίζονται για τους αδύνατους.

Μετά... τη κλείνεις την πλανεύτρα οθόνη ή δε τη κλείνεις...
και συνεχίζεις να ζεις την αγωνία σου δίχως ελπίδα να απεμπλακείς από τα δίχτυα της!



Μη ξεχνάτε τη πρόσκληση για ενα τέλος.
 Εσύ θα δώσεις ενα τέλος; 
Εσείς θα δώσετε το δικό σας τέλος;

18 σχόλια:

  1. ετσι ακριβως Δεσποινα.. Αλλα στο τελος ο καθενας θα κανει αυτο που νομιζει καλυτερο για το δικο του παιδι.. καλη μερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι είναι Ελπίδα, χωρίς όμως να λείπει η αγωνία για το αν κάνει το σωστό!
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Δεσποινάκι! Όπως τα λες έχουν τα πράγματα... Πανικός! Αυτό που διαβάζεις/βλέπεις την είδηση για το γάλα... την κρέμα... και μέχρι να φτάσεις στο τέλος έχεις κάνει χιλιάδες σενάρια με το νου σου... Αχ, και με αυτά τα εμβόλια... άλλες σκέψεις... άλλοι προβληματισμοί. Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω να σταματήσουμε να αγωνιούμε για οτιδήποτε απο τη στιγμή που μπήκαμε στο κλαμπ των μητέρων έτσι; Πάει πακέτο με την μητρική ιδιότητα!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Δυσκολο αυτο που περιγραφεις !!! Ολες νομιζω ζουμε με αυτες τις εννοιες απλα τελευταια εχω παρει καποιες αποφασεις και ειμαι ηρεμη με αυτες .... σχετικα με το γαλα τα εμβολια τα βιολογικα κτλπ ! πιστευω η αληθεια ειναι καπου στη μεση η τρομοκρατια δε μου αρεσε ποτε ειναι ενας αλλος τροπος να μπουνε μεσα μας και να μας κανουν ανω κατω ... δε το επιτρεπω !! Χαλαρωνεις τα ζυγιζεις αποφασιζεις ! μη διαβαζεις πολλα πολλα το αποφευγω πλεον και ειδικα στην εγκυμοσυνη ...
    Η αληθεια αλλωστε ειναι παντα καπου στη μεση .... σε Φιλω !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά κάνεις Εύη και δεν ασχολεισαι! Οποτε πιάνει το μάτι μου τέτοια πράγματα αισθάνομαι ένα βάρος απίστευτο, και λέω τι το ήθελα και το διάβασα το ρημάδι! Ειδικά στην εγκυμοσύνη, μακριά από αρνητικές σκέψεις!
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω με την Εύη από πάνω: η αλήθεια είναι κάπου στη μέση!
    Θα ήμουν αυστηρή ως προς το να μάθουν τα παιδιά να σέβονται κάποια όρια.
    Αυτό το χάλι που δίνουν εύκολα στα παιδιά τους επεξεργασμένες τροφές είναι χειρότερο από κάθε τι άλλο για μένα!
    Επουδενί δεν θα έτρωγαν κρουασάν, μπισκότα, αλμυρά, αναψυκτικά! Κι αυτά σκοτώνουν! Αργά μεν αλλά σκοτώνουν!
    Γάλα θα έδινα από κάποιο σημείο και μετά φυτικής προέλευσης! (έτσι μεγάλωσα εγώ από βρέφος εξάλλου και δεν πέθανα!!!)
    Για τα εμβόλια κι εγώ έχω ενδοιασμούς πια!
    Ελπίζω να μην τα έκανα χειρότερα στο μυαλό σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εκανες κάτι που ήδη εχω προκαλέσει στον εαυτό μου! Αυτό με τα γλυκά το πληρώνουμε αρκετά και με τα δοντάκια! Εχουμε θεια που δουλεύει σε ζαχαροπλαστειο βλεπεις... Κατά τα άλλα, προσπαθώ να τους κάνω εγώ η ίδια τα γλυκά, είδικά για το κολατσιό του σχολείου! Τα αναψυκτικά, όσο περνάει από το χέρι μου, δε πρόκειται να τα πλησιάσουν!
      Φιλιά Αριστέα μου!

      Διαγραφή
  5. Δεσποινάκι αν παίρνεις γάλα και τυροκομικά από μικρές τοπικές φάρμες είσαι οκ! Όλα τα υπόλοιπα που λένε είναι χαζά και ύπουλα και τα λένε για μας λανσάρουν κάποιο καινούριο επαναστατικό προιόν. Το μυαλό τους είναι κυρίως στη σόγια για ευνόητους λόγους. Delete σε όλα και ζήσε ελεύθερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Χριστίνα μου! Αλλά εδώ στην Αθηνα δε νομίζω οτι έχω προσβαση σε μικρές τοπικές φάρμες, εκτός και αν είχα μπάρμπα από το χωριό!
      Εχει ο Θεός!
      Οπως λες κι εσύ... Θα ζήσουμε ελεύθερα!

      Διαγραφή
  6. Ξέρω ότι κάνεις το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά σου..

    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως και όλοι οι γονείς φαντάζομαι! Σε ευχαριστώ!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Δέσποινα μην τρομοκρατήσε και μην αγχώνεσαι. Εσύ κάνε αυτό που πιστεύεις καλύτερο για τα παιδιά σου και από εκεί και πέρα ότι θέλει ας γίνει. Δεν μπορείς ως γονιός να τα προβλέπεις όλα και να τα προλαβαίνεις. Συμφωνώ με την Χριστίνα (Ανδρομέδα) όταν θέλουν να λανσάρουν κάτι σου κόβουν αυτό που ήξερες μέχρι τώρα. Εγώ μεγάλωσα με αγελαδινό γάλα απευθείας από την αγελάδα του παππού μου το βράζαμε και το πίναμε και δεν έπαθα ποτέ τίποτα. Οι γονείς μου δεν έκαναν κανένα εμβόλιο και Δόξα τω Θεό είναι μέχρι τώρα (μπαμπάς 63, μαμά 55) υγιέστατοι, εγώ και τα αδέρφια μου κάναμε ούτε τα μισά από αυτά που κάνουν σήμερα στα παιδιά και είμαστε μια χαρά, δεν πάθαμε ποτέ τίποτα. Νομίζω ότι όντως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
    Προσπάθησε να αποφύγεις ότι θεωρείς εσύ ως γονιός κακό για τα παιδιά σου και όλα τα άλλα άστα και λίγο στην τύχη!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη κι εγώ από το γάλα της κατσίκας μας έπινα! Μακάρι να είχα τώρα εναν παππού με αγελάδα να τους δίνω το γάλα της! Τις ορμόνες που ποτίζουν τις αγελάδες στις γαλακτοβιομηχανίες φοβάμαι!
      Ευχαριστώ πολύ !
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Ξέρω πόσο καλή μαμά είσαι Μαμά, και θα τα καταφέρεις, ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο πανικός, στο λέω εγώ που δεν είμαι διόλου ψύχραιμη :)))))) Φιλιά πολλά και καλό σχολική χρονιά μέσα σε ένα καλό φθινόπωρο, αμήν! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Πέτρα μου! Κακός σύμβουλος ο πανικός, το ξέρω , και πολύ ψυχοφθόρος βρε παιδί μου!
      Καλό φθινόπωρο και σε σένα!

      Διαγραφή

Οι απόψεις όλων σεβαστές αρκεί να μην εκφράζονται με προσβλητικό τρόπο.