Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ο Καραγκιόζης . . . θύμα;



mamadesekrisi.blogspot.gr

Μια μέρα έρχεται ο Θάνος από το Νηπιαγωγείο κρατώντας ένα διαφημιστικό φυλλάδιο για μια παράσταση του Καραγκιόζη. Είχε τύχει να δει κάποιες μέρες νωρίτερα ένα βίντεο στη τηλεόραση και τρελάθηκε! 
-Σε παρακαλώ μαμά , να πάμε; Έχει και δώρο μια φιγούρα !
-Να πάμε είπαμε χωρίς σκέψη ο πατέρας του κι εγώ. 
Έτσι κι έγινε. Μέχρι να έρθει αυτή η μέρα άκουγα Καραγκιόζης και μου σηκωνόταν η τρίχα!

-Μαμά πότε θα έρθει η Κυριακή...
-Σε δυο μερούλες αγάπη μου!



-Θα αργήσει μαμά να έρθει...
-Καθόλου δε θα αργήσει, θα το δεις!

-Μαμά, η ώρα 11:30 είναι κοντά με την ώρα 2 παρά τέταρτο; (Είχε και έννοια μη χάσει τα χελωνονιντζάκια!)
-Είναι λίγο κοντά... Πρέπει να διαλέξεις ποιο από τα δυο θέλεις να δεις (Να μην το εκμεταλλευτώ η άμοιρη μάνα να τον κρατήσω μια φορά μακριά από τις μεταλλαγμένες χελώνες;) 
-Δε πειράζει αν τα χάσω τα χελωνονιντζάκια γιατί θα τα δώσει πάλι το απόγευμα! (Τζίφος! Το έχει κάνει το πρόγραμμα του το παλικάρι μου!)

Πάμε λοιπόν και τα τρία πιτσιρίκια , δυο τα δικά μου και μια η ξαδερφούλα τους και ήταν και είκοσι λεπτά νωρίτερα! Μέχρι να ξεκινήσει ήταν αιώνας!Ευτυχώς μας είχαν δώσει ήδη τα χαρτόνια με τη φιγούρα-δώρο και απασχολήθηκαν για λίγα -μόνο- λεπτά. Και άντε ο ανυπόμονος Θάνος να ρωτάει για πολλοστή φορά πότε θα αρχίσει. Έκανε και γνωριμίες με δυο αγοράκια δίπλα του που βρήκαν κοινό ενδιαφέρον, τι άλλο; Τις χελώνες! Ο Αλέξης πάλι λες και είχε σκουλήκια στο ...ποπό του δεν στρώθηκε κάτω παρά μόνο όταν άρχισε -ε π ι τ έ λ ο υ ς!- η παράσταση.




mamadesekrisi.blogspot.gr



Στην αρχή ήταν πολύ αστείο, μία από τις σκηνές όπου είναι με τα παιδιά του και κάνουν τα παρατράγουδα τους. Υπήρχε και διαδραστικότητα με τα παιδιά που φώναζαν σε κάθε λεκτική γκάφα του Καραγκιόζη και αυτόν να ανταποκρίνεται στη βοήθεια τους επομένως είχε γούστο το πράγμα. Ο Θάνος δε, φώναζε πρώτος απ' όλους! Χαιρόμουν τόσο πολύ που τον έβλεπα να το απολαμβάνει, και ο μικρός δε πήγαινε πίσω αλλά κατά τα άλλα δεν έβλεπα την ώρα να τελειώσει! 


Όταν άκουσα ότι έκαναν διάλειμμα σε παράσταση μιας ώρας και κάτι ξεφύσηξα ανυπόμονα, και εκνευρίστηκα φοβερά όταν ανακάλυψα τη σκοπιμότητα πίσω από το παρατραβηγμένο διάλειμμα: Ανακοίνωσαν ότι πουλούσαν  έτοιμες φιγούρες  των ηρώων του Καραγκιόζη σε πλαστικοποιημένο υλικό, 5 ευρώ έκαστο παρακαλώ! 

Πείτε μου , είμαι η μόνη που θεωρώ ότι 5 ευρώ για αυτά τα πραγματάκια που σε μία ώρα θα είχαν γίνει ένα μάτσο ακρωτηριασμένα άκρα είναι πολλά; Αυτό αναρωτιόμουν όταν έβλεπα παιδιά και γονείς να συρρέουν για να τα αγοράσουν. Τελικά μάλλον όχι γιατί άκουγα ένα παππού  πίσω μου να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει σε κάποιο -προφανώς γονέα- να της μιλήσουν -της εγγόνας- γιατί του ζητάει κάτι φιγούρες που κάνουν 5 ευρώ λέει.  Με εκνευρισμό η φωνή του που ήθελε να κρύψει την ανημποριά του ( "Που να τα βρω τα 5 ευρώ ; "διαβάζεις πίσω από τη  σιωπή του. "Για μαζέψτε τη λιγάκι!" έπιασα επίσης στο τόνο του!)

 Και να συμπληρώσω εγώ στα λεγόμενα του παππού: Δε φτάνουν τα 5 ευρώ του εισιτηρίου; Και αν έχεις δυο και πάνω παιδιά καλή ώρα εγώ; Εντάξει, σίγουρα είναι πιο οικονομικά από μια παιδική θεατρική παράσταση αλλά εκεί μιλάμε για μια υπερπαραγωγή με πολλούς συντελεστές που βγάζουν το μεροκάματό τους αλλά εδώ περισσότερο με αρπαχτή μου μοιάζει ! Πρόκειται για ένα άτομο που κάνει όλους τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και δυο νεαρά άτομα (άντρας και κοπέλα) που βοήθησαν στο μοίρασμα των δώρων και στην πώληση του εμπορεύματος! Η παράσταση έγινε σε δημοτικό θέατρο οπότε φαντάζομαι ότι το κόστος για τη χρήση του χώρου δε μπορεί να ήταν υπερβολικό. Και εκεί μέσα ήταν περίπου 80 άτομα , χωρίς να υπολογίσω την απογευματινή παράσταση που μπορεί να είχε μεγαλύτερη απήχηση. 

Αφήνω σε εσάς τους μαθηματικούς υπολογισμούς...


Συγχωρέστε με αν γνωρίζετε κάτι παραπάνω από μένα που αποδεικνύει ότι είναι λάθος όλα όσα λέω. Ωστόσο αισθάνομαι ότι με δικαιολογία τη κρίση γονείς και παιδιά δεχόμαστε καθημερινά μια εκμετάλλευση άνευ προηγουμένου από παντού! 



mamadesekrisi.blogspot.gr
Ο Καραγκιόζης είναι μέρος των παιδικών μου αναμνήσεων. Θυμάμαι με νοσταλγία εκείνα τα πακέτα με τις χειροτεχνίες που είχαμε στο σχολείο και ετοιμάζαμε τις μαριονέτες του Καραγκιόζη. Σήμερα λόγω των αλμάτων που έχει κάνει η τεχνολογία είναι λίγο παρωχημένος αλλά εξακολουθεί να είναι απολαυστικός για τα παιδιά και νοσταλγικός για εμάς τους μεγάλους. 

Δε δέχομαι όμως να είναι έρμαιο κάποιων ατόμων που βλέπουν κοντόφθαλμα. Διότι εάν εισιτήριο και φιγούρες ήταν πιο οικονομικές δε θα χρειαζόταν οι παραστάσεις να γίνονται μόνο μια φορά το μήνα και αν. Θα ήταν πιο τακτικές και με περισσότερο κόσμο! Διότι ο Θάνος μου ζήτησε να πάμε και άλλη φορά!

Λέτε τώρα να τα βλέπω εγώ μόνο έτσι τα πράγματα μέσα από το διαστρεβλωτικό φίλτρο της ανεργίας; Είμαι η μόνη που έχω αυτή την εντύπωση; Τι να πω...

16 σχόλια:

  1. καλημερα φιλη μου!
    καλα αντι να τα κανουν δωρο στους θεατες τα πουλουσαν;
    ελεος, με κατι τετοια σπαζομαι ειλικρινα!
    τι να πω...

    * μου αρεσε η ανυπομονια των παιδιων. κι εγω την ειχα μικρη και μεγαλη δηλαδη. χαχα

    καλημερα! φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Εκαναν δώρο τα τετράγωνα χαρτόνια που βλέπεις στη φωτογραφία Κική μου αλλά πουλούσαν (καλά κάναν και πουλούσαν αλλα θεωρώ οτι η τιμή ηταν υψηλή) ετοιμες φιγούρες σε ποικιλία ομως, όχι τον Καραγκιόζη μόνο όπως το χαρτόνι που μας έδωσαν.
      Η ανυπομονησία είναι πολύ χαριτωμένη όταν είσαι παιδί, βασανιστική για μένα που την βιώνω και τη νιώθω τώρα σαν μεγάλη! Απο πού θα έπαιρνε το παιδί; Εχει να μοιάσει!

      Διαγραφή
  2. Μωρέ εσύ καλά τα λες αλλά φαντάζομαι και αυτοί θα έχουν τους λόγους τους για να έχουν τέτοιες τιμές... Εντάξη όλοι ξέρουμε οτι ο καραγκιόζης δεν είναι πια "της μόδας", κρίμα βέβαια αλλά τι να κάνουμε, έτσι σου λέει οτι βγάλω γιατί αύριο μπορεί να μην έχουμε και καθόλου κόσμο. Δεν σύμφωνω βέβαια με αυτή τη λογική, πιο σωστό είναι αυτό που είπες εσύ, πως αν ήταν λίγο πιο οικονομικά θα μπορούσαν να έχουν περισσότερο και πιο συχνό κόσμο.
    Σίγουρα πάντως δεν είσαι η μόνη που έχει αυτή την άποψη και ο φακός που βλέπεις τα πράγματα δεν είναι καθόλου διαστρεβλωτικός, ίσα ίσα που ο περισσότερος κόσμος πια έτσι σκέφτεται.... Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίνα καλημέρα!
      Το θέμα είναι οτι είχαν κόσμο. Και εγώ που κάνω τα παράπονά μου σαν μάνα αν μου το ζητήσει το παιδι θα το ξαναπάω αλλά αυτή η λογική που επισημαίνεις και εσύ είναι της αρπαχτής! Ό,τι φάμε κι ότι πιούμε τώρα! Είναι η ίδια λογική που έχει οδηγήσει αυτή τη χώρα (σε πολύ πιο σημαντικά και δραματικά θέματα βέβαια!) στο σημείο που είμαστε!
      Δε θα τους πω τυχοδιώκτες αλλά από τον πιο απλό πολίτη μέχρι τον πιο υψηλά ιστάμενο αυτή η πολιτική απογοητεύει και αποξενώνει... Αυτό είναι όλο...

      Διαγραφή
  3. Μια χαρά τα λες χαρά μου. Όποιος μπορεί να μας εκμεταλλευτεί μέσα σε αυτόν τον τόπο, μας εκμεταλλεύεται και βάζει τα μικρά τα παιδάκια "μπροστά" να τσιμπούν το δόλωμα και να ζητάνε -χωρίς να ξέρουν τι παίζει- να τους αγοράσουμε τα πάντα όλα... Πολλά φιλιά Δεσποινάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζώ στη καθημερινότητά μου Πέτρα μου και με απελπίζει θα έλεγα. Δε μπορείς να λές συνέχεια όχι στα παιδιά, δε θέλω να στερηθώ τη χαρά που θα δώ στα μάτια τους μόλις πάρουν αυτό προς το οποίο καθοδηγήθηκσν... Για λίγες ώρες τουλάχιστον!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα! Πρώτη φορά στο blog σου και πραγματικά θίγεις ένα θέμα σημαντικο! Στην λογική του τσουβαλιάσματος και της ισοπέδωσης που κυριαρχεί στη σημερινή κοινωνία, δεν θα πρέπει να μας κάνει τίποτα εντύπωση τελικα! Επειδή ξέρω πως είναι να σου λένε οχι σε τέτοια ηλικία...ξέρω τι αντιμετωπίζεις έστω και αν δεν είμαι γονιος... Να κρατάς τα σημαντικά! Την χαρά των παιδιών, τη συναναστροφή με άλλα παιδάκια και πάνω απ όλα...το γέλιο τους...! Τα παιδιά ξέρουν καταλαβαίνουν και νιώθουν! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθώ να τους χαρίζω πλούσιες συναισθηματικά στιγμές , όπως τα λές, αυτά είναι τα σημαντικά γιατί τα υλικά δεν τελειώνουν ποτέ και τα παιδιά δε χορταίνουν ποτέ, έτσι είναι η φύση τους!
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  5. Τι να πεις... εκμεταλλευση παντου.. τουλαχιστο χαρηκαν τα παιδακια την παρασταση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι το χάρηκαν και μάλιστα τα δώρα ήταν πετυχημένα! Αν εξαιρέσεις οτι πληγή έκανε το χέρι μου απο το ψαλίδι, ήταν μια ωραία αφορμή να... πιασουμε τους φακούς! Θέατρο σκιών το σπιτι μας κάθε βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος8/4/14, 8:18 μ.μ.

    Νομίζω ότι το φίλτρο της ανεργίας λειτουργεί καταλυτικά, όχι διαστρεβλωτικά... Μας έχει κάνει να επαναξιολογήσουμε τα πράγματα, να τα βάλουμε ξανά σε σωστές βάσεις. Αν ζητούσαν το αντίστοιχο ποσό σε δραχμές, θα το πλήρωναν οι περισσότεροι;

    Το θετικό είναι η αγάπη του Θάνου σου για τον ήρωα που μας μεγάλωσε και μας δίδαξε, και το ότι το διασκεδάσατε όλοι μαζί. Κράτα αυτό...
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά Μαρία μου, καλωσόρισες στο blogo-σπιτάκι μου!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. είναι τόσο επίκαιρος πάντα ο Καραγκιόζης..θέλω πολύ να παώ τον Ντίνος κάποια στιγμή..ίσως όταν μεγαλώσει λίγο ακόμη να καταλαβαίνει περισσότερο..τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις !!~..σε ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σου στο παρτυ μου!!~καλημέρα και πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα μικρά παιδιά αλληλεπιδρούν καλά με το Καραγκιόζη!
      Δε χρειάζεται απαραίτητα να διαβάζει πίσω από τις γραμμές για το τι εννοεί!
      Είναι απλό και ωραίο!

      Διαγραφή
  8. Κι εμένα μου αρέσει ο καραγκιόζης πολύ...μου θυμίζει και τα δικά μου παιδικά χρόνια! Θα'θελα πολύ να τον μάθουν και τα δικά μου τα παιδιά! Συμφωνώ μαζί σου Δεσποινάκι, διότι άνεργη κι εγώ, με δύο παιδιά επίσης...υπάρχει εκμετάλλευση παντού γύρω μας, μέχρι και στις υπαίθριες - μεγάλες - παιδικές χαρές που πηγαίνουμε! Εκεί να δεις τι γίνεται! Μικροπωλητές με μπαλόνια, σαπουνόφουσκες, ποπ-κορν και χίλιες άλλες αηδίες! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι απόψεις όλων σεβαστές αρκεί να μην εκφράζονται με προσβλητικό τρόπο.