Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Φτιαγμένο από τη μανούλα: Σπιτικό γιαούρτι!


 "Παίρνεις αντιβίωση; Γιαούρτι, πολύ γιαούρτι να τρως!" ακούμε πάντα να μας λένε παλιοί και νέοι . Γιατί; Επειδή... είναι πολυτάλαντο και συμφέρει!
Το γιαούρτι θεωρείται από πολλούς ελιξήριο της νεότητας .Ρωτήστε τον πατέρα μου που τρώει ανελλιπώς  πολλά χρόνια και αν εξαιρέσεις τα λευκά μαλλιά είναι ακμαιότατος!

Στην αναμέτρηση του με το γάλα μην εκπλαγείτε εάν μάθετε ότι θα βγει νικητής και με διαφορά! Το γιαούρτι είναι πιο εύπεπτο από το γάλα και  με λιγότερα λιπαρά. Γίνεται πιο εύκολα ανεκτό από τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και καταπολεμά κάποια παθογόνα βακτήρια που προκαλούν διάφορες εντερίτιδες. Ακόμη (ναι, δε τελειώσαμε!) μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος και ευνοεί την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είναι και βασικό συστατικό σε μία αναρίθμητη λίστα σπιτικών καλλυντικών!

Εάν λοιπόν δεν το έχετε καθιερώσει στη καθημερινή διατροφή τη δική σας μα και των παιδιών σας, καιρός να το κάνετε!
Στο δικό μας σπίτι το γιαούρτι δε λείπει ποτέ. Υπάρχει πάντα στο μενού των παιδιών από τότε που ήταν λίγων μηνών, με λίγες παραλλαγές κατά καιρούς. Με κρέμα βανίλια το πρώτο καιρό, με μέλι αργότερα, με κομματάκια φρούτων , τώρα έχω αρχίσει να "κρύβω" μέσα του και τριμμένα καρύδια και βρώμη για να απολαύσουν όσα περισσότερα μπορούν από τα θρεπτικά τους συστατικά! Πολύ συχνά βέβαια, τους τρίβω και μπισκότο γιατί είναι και γλυκατζίδες! Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!




Είχα την τύχη να "κληρονομήσω " από τη μαμά μου (όπως και αυτή από τη δική της τη μαμά) τη συνταγή για σπιτικό γιαούρτι. Πριν κάνω παιδιά δεν έδωσα ποτέ ιδιαίτερη σημασία "σιγά βρε μαμά" της έλεγα, "γιατί να κάνεις αυτό το κόπο; Πάρε εκεί πέρα τα έτοιμα..." Σταμάτησα να τα λέω όμως όταν ήρθαν τα πιτσιρίκια. Ήθελα να είμαι σίγουρα για αυτό που θα έτρωγαν γιατί όλα αυτά τα παιδικά γιαουρτάκια που κυκλοφορούν στην αγορά με φρούτα, μπισκότα κλπ πολύ με προβληματίζουν... Να μην παραλείψω ότι η κατανάλωση πλέον αυξήθηκε σημαντικά και τα τοσοδούλικα μπολάκια είναι πανάκριβα!

          Θα χρειαστείτε:

  • 1lt φρέσκο γάλα
  • 3 κουταλιές σούπας στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κουβαδάκι όπως αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά με τα στραγγιστά γιαούρτια του ενός κιλού. (Μπορεί να γίνει και σε άλλο σκεύος αλλά έχω παρατηρήσει ότι το γιαούρτι γίνεται καλύτερο σε αυτά, διευκολύνει τη ζύμωση)
Βάζετε το γάλα να βράσει  σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει και μόλις αρχίσει να φουσκώνει το κλείνετε, βγάζοντας το από τη φωτιά μόνο αφού το αφήσετε λιγάκι ακόμη και πριν υπερχειλίσει τη κατσαρόλα! (Εγώ που συγγενεύω με τα χρυσόψαρα όσον αφορά τη μνήμη έχω κλάψει ουκ ολίγες φορές πάνω από το χυμένο γάλα και ας λένε όλοι ότι δεν ωφελεί να κάνεις κάτι τέτοιο!) 

Ρίχνετε το γάλα μέσα στο κουβαδάκι και στη συνέχεια το αφήνετε να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να διευκολύνετε τη δουλειά σας μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Το γάλα θα είναι στη σωστή θερμοκρασία γύρω στους 37-40 βαθμούς Κελσίου. Εμπειρικά όμως , όπως άλλωστε το κάνω πάντα, για να διαπιστώσω εάν είναι έτοιμο, βάζω μέσα στο γάλα αφού το έχω ανακατέψει (διότι συνήθως κοντά στην επιφάνεια είναι πιο δροσερό από τον πάτο) το μικρό μου δαχτυλάκι και μετράω μέχρι το δέκα, σε ρυθμό δευτερολέπτων. Δεν πρέπει να κάψει το δάχτυλο, γιατί αλλιώς δε θα πετύχει το γιαούρτι. 

Αφού λοιπόν δούμε ότι το γάλα είναι έτοιμο, παίρνουμε το στραγγιστό γιαούρτι (διαφήμιση δε θέλω να κάνω αλλά αυτά τα μικρά τύπου total είναι ιδανικά!) και ρίχνουμε μέσα λίγο γάλα από το βρασμένο, λίγες σταγόνες, ίσα ίσα για να γίνει κρεμώδες και να διαλυθεί καλύτερα μέσα στο γάλα γιατί αν είναι δύσκολο να διαλυθεί θα "καθίσει " στον πάτο και δε θα δέσει τόσο καλά στην επιφάνεια. Στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στο γάλα ανακατεύοντας επιμελώς για λίγη ώρα μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχει διαλυθεί. 


Τώρα αρχίζει το φάσκιωμα! Τυλίγω το κουβαδάκι με μία σακούλα και μετά το σκεπάζω με μια φλίς κουβερτούλα διπλωμένη για να είναι δυο τουλάχιστον στρώματα ή και παραπάνω. Μη το λυπηθείτε, θέλουμε να είναι ζεστό! Πιο τυλιγμένο στα κρύα και λιγότερο στις ζέστες. Και τώρα το SOS: Έτσι όπως είναι τυλιγμένο το γιαουρτάκι μας, το βάζουμε σε ένα σημείο που δεν θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά ή ο ανίδεος σύζυγος γιατί πρέπει να μην κουνηθεί καθόλου από τη θέση του για όση ώρα θα είναι τυλιγμένο. Εγώ το βάζω στο φούρνο, φροντίζοντας να μην κουνιέται από τη θέση της η σχάρα σε περίπτωση που ανοίξει κάποιος το φούρνο. Θα το αφήσετε εκεί για 5-6 ώρες, εώς και μια ολόκληρη νύχτα. Στις μεγάλες ζέστες ακόμη και οι 4 ώρες αρκούν. Έχετε υπόψη σας ότι όσο περισσότερο μείνει το γιαούρτι τυλιγμένο τόσο πιο ξινό θα είναι. Εγώ προσωπικά το προτιμώ γλυκό και μέχρι τις 6 ώρες που το αφήνω βγαίνει μια χαρά. Αφού περάσει η ώρα, το ξετυλίγετε και το διατηρείτε στο ψυγείο. 


Θα δείτε όταν το ξετυλίξετε ότι στην αρχή το γιαούρτι θα σας φανεί ρευστό. Αφού το βάλετε στο ψυγείο θα δέσει . Εμένα που μου αρέσει πηχτό δεν το ανακατεύω ποτέ, γιατί έτσι μπορώ να το παίρνω με το κουτάλι χωρίς να "διαλυθεί " μέσα στο νερό του. Αυτό βέβαια δεν μπορείτε να το αποφύγετε αν μόλις το ετοιμάσετε βάλετε το γιαούρτι σε άλλο δοχείο. Γι' αυτό για αρχή , μέχρι να αποφασίσετε τι σας αρέσει περισσότερο ετοιμάστε το γιαούρτι στο δοχείο με το οποίο θα το τοποθετήσετε τελικά στο ψυγείο.




Για την επόμενη φορά που θα φτιάξετε γιαούρτι , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για "μαγιά" το δικό σας γιαούρτι τις 3 κσ που λέγαμε. Εάν δείτε ότι μετά από αρκετές φορές που θα το έχετε χρησιμοποιήσει ως "μαγιά" το γιαούρτι δεν βγαίνει τόσο καλό, μπορείτε να πάρετε πάλι ένα μικρό στραγγιστό της αγοράς και φτου και πάλι απ' την αρχή! Δεν είναι δύσκολο έτσι;  Δοκιμάστε το σήμερα κιόλας, με λιγότερη ποσότητα γάλακτος εάν δεν είστε σίγουρες. Είναι ότι πρέπει για να ενδιάμεσα γεύματα μικρών και μεγάλων! 


Περιμένω  τις εντυπώσεις σας και όποια απορία ευχαρίστως να σας τη λύσω! (Εάν τα βρω σκούρα θα παίρνω τηλέφωνα στα εξωτερικά να ξυπνάω τη μανούλα μου να μου κάνει σκονάκι!)




13 σχόλια:

  1. πολύ ωραία συνταγή!!! Και έψαχνα μια δοκιμασμένη..καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και να πω εδώ και για μένα που έχω δυσανεξία με όλα τα γαλακτοκομικά το γιαούρτι είναι το μόνο ανεκτό από τον δύσκολο οργανισμό μου!
    Καλημέρα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα κορίτσια! Δοκιμάστε το και με την επανάληψη βρίσκετε και το ρυθμό σας! Εγώ σπάνια αγοράζω γιαούρτι πια! Μου αρέσει πιο πολύ αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεσποινάκι είσαι χρυσοχέρα! Εγώ βαριέμαι να κάνω τέτοια, το γιαούρτι κι όλα τα γαλακτοκομικά δεν τα συμπαθώ, αλλά τώρα τελευταία τρώω προβιοτικό με δημητριακά και μου αρέσει. Πολλά γλυκά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ήρθαν τα παιδιά έστρωσα κι εγώ! Είμαστε όλοι λάτρεις των δημητριακών και ταίριαξε καλά!
      Πολλά φιλιά Πέτρα μου!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα! Δεν θα σου κρύψω ότι έχω δοκιμάσει πάρα πολλές φορές να φτιάξω γιαούρτι και πάντα αποτυγχάνω μέχρι που αγόρασα μια συσκευή για γιαούρτι και τελικά τα κατάφερα! Όμως, όχι με την πρώτη προσπάθεια γιατί δεν έπηζαν όσο θα ήθελα. Οπότε άλλαζα κάθε φορά το γάλα (έχει πιεί ο νεροχύτης γάλατα... ουκ ολίγες φορές)... και τελικά κατέληξα στο Ροδόπη (δεν θέλω να κάνω διαφήμιση... αλλά με αυτό πέτυχε) και το ίδιο γιαούρτι που ανέφερες. Όμως ακόμα θέλω να φτιάξω εγώ γιαούρτι με τον κλασσικό τρόπο, όπως το κάνεις εσύ. Έχω λοιπόν μια ερώτηση.... Γιατί πρέπει να βράσει τόσο πολύ το γάλα στην αρχή; Αφού το φρέσκο γάλα του εμπορίου είναι παστεριωμένο. Δεν αρκεί να το βράσεις για λίγο μέχρι τη θερμοκρασία των 37-40 βαθμών Κελσίου;
    Σε ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Καθώς τη συνταγή αυτή με το συγκεκριμένο τρόπο τη πήρα από τη μαμά μου δε ξέρω αν μπορώ να λύσω την απορία σου. Απλώς ξέρω και κάνω αυτό: Το βράζω μέχρι το σημείο που αρχίζει να φουσκώνει (Εγώ η ξεχασιάρα του δίνω και λίγο χρόνο παραπάνω!) και μετά περιμένω να φτάσει η θερμοκρασία εκεί που θέλουμε. Ξέρω οτι αν απλά το ζεστάνεις δεν θα γίνει, ή θα γίνει "κομμένο" Προφανώς σε σημείο βρασμού το γάλα υπόκειται σε χημικές αλλοιώσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για τη ζύμωση του γιαουρτιού. Διότι το παστεριωμένο γάλα δεν είναι βρασμένο.Αυτό σου το λέω υποθέτοντας αλλά να είσαι σίγουρη οτι θα το ψάξω και θα επανελθω με μία πιο ικανοποιητική απάντηση ελπίζω!
      Σε ευχαριστώ που πέρασες απο το μπλογκοσπιτάκι μου!

      Διαγραφή
    2. Συγχαρητήρια για το blog σου. Καλώς σε βρήκα! Έχεις πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Μπράβο σου.
      Όσον αφορά στο βράσιμο του γάλακτος, επειδή το έψαχνε ο άντρας μου (εγώ ακολουθούσα και συμμετείχα βέβαια!) για να φτιάξουμε γιαούρτι και τυρί και μάλιστα από φρέσκο γάλα (μετά το άρμεγμα εννοώ), είχε δει ότι για να το παστεριώσεις και να φύγουν οι μικροοργανισμοί (που δεν είναι κατάλληλοι για πρόσληψη), πρέπει να το βράσεις για 15 δευτερόλεπτα στους 70 βαθμούς (ταχεία παστερίωση) ή για μισή ώρα στους 70. Από εκεί και μετά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Μάλιστα, μου είχε πει ότι δεν πρέπει να το βράσεις περισσότερο γιατί καταστρέφεις κάποια ένζυμα που υπάρχουν και βοηθάνε στην παρασκευή του τυριού. Ίσως με το γιαούρτι να είναι αλλιώς… δεν ξέρω, γιατί δεν το πετύχαμε ποτέ. Φιλιά

      Διαγραφή
    3. Σε ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που με αυτή την αφορμή μπορώ να μάθω κάτι καινούριο! Νίκη βλέπω οτι έχετε εντρυφήσει στο θέμα αυτό! Εαν έχετε πρόσβαση σε φρέσκο γάλα τότε το γιαούρτι θα βγεί πολύ καλύτερο και με πέτσα η οποία είναι αγαπητή σε πολλούς. Εγώ πάλι είμαι ικανοποιημένη και με αυτό χωρίς πέτσα. Εαν το δοκιμάσεις τελικά θα χαρώ να μάθω το αποτέλεσμα!
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος14/5/14, 11:42 π.μ.

    Μπράβο Δεσποινάκι που ασχολείσαι με πολλά! Νομίζω θα τολμήσω να δοκιμάσω το δικό μου σπιτικό γιαούρτι! Θα επιστρέψω με εντυπώσεις φυσικά! (από το πάρτυ του Craftaholic!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δέσποινα, φτιάχνει και η γιαγιά μου γιαούρτι και η αλήθεια είναι οτι δεν μπήκα στον κόπο να μάθω κοντά της,,, Πρέπει όμως! Το λατρεύω σε κάθε του εκδοχή!
    Ευχαριστώ που συμμετείχες στο πάρτυ μου!
    Αθηνά από το www.craftaholic.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α, παλιότερα η μαμά, η μανούλα έφτιαχνε συνεχώς γιαούρτι, ίδια συνταγή όπως τη δική σου Δέσποινα μου! Εντάξει, καμιά σχέση με του εμποροίου! Κάποια στιγμή πρέπει να το τολμήσω κι Εγώ.... Λατρεύω το γιαούρτι και σκέτο και με μέλι και με φρούτα....
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου ελπίζω να το έχεις τολμήσει μέχρι τώρα!

      Διαγραφή

Οι απόψεις όλων σεβαστές αρκεί να μην εκφράζονται με προσβλητικό τρόπο.